Esküvői kisokos 2.

Ara vagy menyasszony:

Házasulandó hölgy neve ,az eljegyzés napjától a házasság megkötéséig.

Beszéd:

A hagyományok szerint az esküvő alkalmából beszédet mondanak elsőként a vőlegény tanúja, őt követi a menyasszony tanúja, majd a vőlegény édesapja, és végül a menyasszony tanúja.

Ceremóniamester:

A ceremóniamester kifejezés az angol Master of Ceremony röviden MC kifejezés fordításából ered. A ceremóniamesteri munka az USA-ban alakult ki a XX. Században. Az MC feladata, hogy az esküvÅ‘t saját szavaival akár egy műsorvezetÅ‘ – levezesse. Magyarországon az 1990. év után kezdtek teret hódítani a parti jellegű esküvÅ‘k, egyre nagyobb igény jelentkezett a ceremóniamester munkája iránt. Ceremóniamester a bulisabb vagy elegánsabb hangulatú, modernebb esküvÅ‘kre ajánlott. Feladata ugyanaz, mint a vÅ‘félynek, a vendégek felhÅ‘tlen szórakoztatását kell biztosítania, ám Å‘ mellÅ‘zi a népies kellékeket. Öltönyben érkezik, és mint jó házigazda, végigkonferálja az estét.

Csokiszökőkút:

A nevéből is adódik, hogy szökőkút formájú gép, amelyből felmelegített csokoládé folyik ki. Ebbe a lefolyó édességbe lehet pálcikára szúrt gyümölcsöket, friss, vagy aszalt formában, illetve marcipánokat, pillecukrot, vagy piskóta darabokat mártogatni. Legújabban a csokimártás után kókuszreszelékben, dióreszelékben lehet meghempergetni a finomságokat.

Csokordobás:

A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő, aki férjhez megy a társaságból a népi hagyományok szerint.

Esküvő, menyegző

Házasságot esküvői szertartással ünnepelhetjük, amelyet egy vallási és egy világi eljárás hitelesíthet. A házasságkötés ceremóniája korszak, vallás és hagyomány szerint változó, de általában ünnepélyes közösségi külsőségek között megy végbe, melyre vendégül hívják a házasulandók rokonait és barátait is, megtörténik a közös étkezés (a lakodalom), tánc, és az úgynevezett nászajándékok átadása.

Esküvő-kiállítás:

Esküvői szolgáltatók találkozója, ahol minden témakörben több cég kínálja termékeit, szolgáltatásait a házasulandó pároknak.

Esküvői dekoráció:

Az esküvői dekoráció kiemeli a különböző helyszínek szépségét, elrejti az esetleges hibákat, és fokozza a az esküvő hangulatát, hiszen a csodálatos virágok, a színek és egyéb dekorációs eszközök segítségével a dekoratőrök, esküvőszervezők olyan látványt építenek, amely sokszor könnyet csalhat, nemcsak az örömanyák szemébe.

Esküvői Dj:

Manapság sokan a hagyományos zenekarok helyett, vagy esetleg mellé esküvői dj-t rendelnek. Széles repertoárral számítógépről, profi hang- és fénytechnikával szórakoztatja a vendégeket.

Esküvői Galambröptetés:

Jelképezi az ifjú pár eljövendő békés, szeretetteljes közös életet.

Esküvő illatosítás:

Újdonság a piacon. Egy gép segítségével kedvenc illatot lehet varázsolni az egész este folyamán. Természetesen kezelő segítségével, így nem lesz túl tömény az illat egész este, mert szabályozni lehet. A végén pici fiolában hazavihető, így sokáig emlékezni lehet az esküvő illatára.

Esküvői jármű:

Esküvői jármű kínálata manapság nagyon széleskörű. Lehet: limuzin, cabrio, olds mobil, hintó, bicikli, motor, sőt már a Bkv járműveit is bérbe lehet venni.

Esküvői pillangóröptetés:

Sok évtizedre visszanyúló hagyománya van a pillangók röptetésének, elsősorban az angolszász országokban, a hazánkban azonban az elmúlt évben jelent meg először ez a kínálat a szolgáltatók palettáján. A pillangók röptetése a szerelem, a tánc, a boldogság szimbóluma. Sajnos csak nyáron lehet ebben szép látványban részünk.

Esküvői stylist:

Menyasszonyi ruha, frizura, smink, manikűr, vőlegény öltözete. Olyan szakmai tapasztalattal rendelkező, hozzáértő személy, aki tudja, mit mivel, kinek és hogyan illik viselnie. Ő az, aki segít az egyéni stílus megtalálásában. Tudása, segítsége egységessé, harmonikussá teszi a megjelenést.

Egyházi szertartású házasságkötés:

Akik házasságot kötnek, esküvel erősítik azt meg. Ehhez kérik Isten áldását. Az egyházi szertartás önmagában nem elegendő, mert a magyar jog alapján a házasságkötés csak az anyakönyvezető előtt válik érvényessé.

Esküvőszervező:

Esküvőszervező, az a szakmai személy, aki valóra váltja a párok álmait, elképzeléseit. Munkája elengedhetetlen és természetes velejárója az esküvőnek. Mint szinte minden, ez is Amerikából indult, majd keveredve az európai kultúrával, teret hódított hazánkban is. Az esküvőszervező munkája összetett, aprólékos, minden részletre kiterjed. Percre pontosan összehangolja a különböző szolgáltatók munkáját. Felelősséget vállal az általa megszervezett esküvő tökéletességéért a szerződéskötéstől az utolsó ember távozásáig. Esküvőszervező szakemberrel garantált a tökéletes esküvő, nélküle aligha.

Esküvői tűzijáték:

Engedélyköteles szolgáltatás, amely jól időzítve lehet akár az esküvő csúcspontja, hiszen lenyűgöző látványban részesíti a násznépet.

Fátyol:

A fátyol, a szemérem, a tisztesség megóvásának eszköze. Megvédi a menyasszonyt a rontástól, szemmel veréstől. Így tartja a népi babona.

Fehér menyasszonyi ruha:

A fehér menyasszonyi ruha az ártatlanság, szűziesség és romlatlanság jelképe. Tisztaságot, egyszerűséget, örömöt és természetességet jelképez.

Fehér szín:

A fehér szín az ártatlanságot, romlatlanságot, szűziességet szimbolizálja ezért fehér a hagyomány szerint a menyasszony ruhája és ezért nem szokás második házasság esetén fehérben esküdni.

Gyűrűpárna:

a jegyűrűket erről a párnáról veszi el menyasszony és a vőlegény a szertartás alatt amikor egymás ujjára húzzák.

Harisnyakötő viselése/eldobása:

A népi hiedelem szerint a menyasszonyi ruha szerencsét hoz. Ezért a vendégek megpróbáltak hazavinni egy-egy darabot a ruhából. A menyasszonyt a harisnyakötője védte meg teljes ruhátlanságtól. Úgy mint a csokor, a harisnyakötő eldobása is a következő házasságot szimbolizálja, viszont ebben az esetben a férfiaknak kell versengeni a ruhadarabért.

Házasság:

A törvény és a hagyomány szerint egy felnőtt férfinak és egy nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége.

Háztűznéző:

A leány vagy legény házának, környezetének megnézése. A háztűznézőre akkor volt szükség, ha a legény anyagi viszonyai nem voltak ismertek a leányos család előtt.

Házassági szerződés:

Az a szerződés, melyet a házasságra lépni készülő felek a házassági viszonyból eredő körülményekre, különösen pedig a vagyonjogra vonatkozólag egymás között kötnek. A házassági vagyonjogon kívül nem ritkán más, a házassággal összefüggő körülményekre is kiterjeszkedik. Így nevezetesen a születendő gyermekekre, a házasfelek lakóhelyére, sőt intézkedést foglalhat magában egyik v. másik házasfél halála esetére. Bizonyító ereje a Házassági szerződésnek csak abban az esetben van, ha közjegyző előtt köttetett.

Jegyesség/jegyben járás:

A jegyesség próbaidőt jelent, mely általában egy év szokott lenni. Régebben ezt az időt külön-külön élve töltötték a párok, hogy előkészítsék az esküvőt.

Jegygyűrű:

A jegygyűrű az elkötelezettség jelképe. Az eljegyzési gyűrűt a vőlegény ajándékozza a menyasszonynak. A jegygyűrű általában egy egyköves egyszerű gyűrű, amelyet a bal gyűrűsujjon kell viselni, majd az esküvő napján áthúzni a jobb kézre.

Konzerves doboz és Just married!

Amerikából származó szokás. A pár autójának hátsó részéhez kötnek konzerves dobozokat,és a “JUST MARRIED”, vagyis “NÁSZUTASOK” feliratot. Induláskor a konzerves dobozok nagy zajt csapnak. A babonák szerint a szegénységet és a gonosz szellemeket űzik el.

Köszönetajándék:

A köszönetajándékkal a pár háláját fejezi ki a násznépnek, amiért osztozott velük ez esküvőjük örömében. Manapság a vendégek jelenlétét számtalan formában megköszönhetik a párok. Magyarországon a hagyományok szerint éjfél után körbejár a menyasszony egy kosárkával és az abban lévő mézeskalács szíveket szétosztja a vendégeknek, a vőlegény pálinkás pohárral kísérte, és koccintott mindenkivel.

Külső szertartás:

Az anyakönyvvezető nem az anyakönyvi hivatal termében, hanem tetszés szerint választott külső helyszínen adja össze a házasulandó párokat. A külső szertartás engedélyköteles, a kerületi illetve területi jegyzőnek benyújtott kérelem szükséges hozzá.

Lakodalom, lagzi

Lagzi, a házasság, menyegző alkalmából szokásos ünnepélyes és szertartásos vendégség, azaz bőség és lakoma, melyet az ország különböző vidékein külön-külön sajátságos szertartások, tréfák, táncok, játékok fűszereznek.

Lánykérés:

A hagyomány szerint a vÅ‘legény, vagy pedig az Å‘ apja kéri meg a szülÅ‘ktÅ‘l – az örömapától a választott lány kezét. Régen ez jó alkalom volt a hozomány nagyságának a megbeszélésére. Manapság a vÅ‘féllyel mennek a menyasszonyért kikérni a lányos háztól.

Lufifelengedés:

A szertartáson minden vendég kap egy héliummal töltött lufit, és amikor a pár kimondja a boldogító igent, akkor egyszerre felengedik. Nagyon szép látvány.

Lufiposta:

A vendégek előre megcímzett és felbélyegzett képeslapokra ígéreteket írnak nászajándékként az ifjú párnak. Héliummal töltött lufik szalagjára kötik a képeslapokat, és egyszerre szélnek eresztik azokat. Amelyik képeslap megérkezik az ifjú párhoz, azt az ajándékot be lehet váltani a feladónál.

Menyasszonyi autó:

Díszes jármű, amely mindig a menet elején halad.

A menyasszony átvitele a küszöbön:

Az újdonsült férj ölben viszi át az ifjú feleségét első közös otthonuk küszöbön. A hiedelem szerint így becsapják a rossz szellemeket, kísérteteket, akik többnyire a küszöb alatt rejtőzködnek, mivel csak egy ember lépte át a küszöböt.

Menyasszonytánc:

A menyasszonytánc a magyar lakodalmi táncok közül talán legnépszerűbb. Általában éjfél körül kerül rá sor, amikor a vÅ‘fély “Eladó a menyasszony!” kiáltása elhangzik. ElsÅ‘sorban azért jelentÅ‘s ez a tánc, (amit, ha már piros menyecskeruhában díszeleg az eladó hölgy, menyecsketáncnak is nevezünk) mert ez az utolsó lehetÅ‘ség, amikor a menyasszony még táncolhat leányként.

 

Mit jelképez a jegygyűrű?

Az egyiptomiaknál jelent meg elÅ‘ször, ahol is a kör az örökkévalóságot szimbolizálta. Úgy vélték, hogy a pár egy életre választja egymást, és a gyűrű viselésével a szeretet, a kapcsolatuk fÅ‘ összetartó ereje, az életük végéig fog tartani. A gyűrűt a bal kéz harmadik ujjára húzták, mert úgy gondolták, hogy innen egy ér a szívbe jut. A zsidó hagyomány szerint az eljegyzés során a vÅ‘legény gyűrűt húz a menyasszony ujjára, mialatt ezt mondja: “Ez által a gyűrű által légy nekem szentelt Mózes és Izrael törvénye szerint.” Ha a menyasszony beleegyezett, ezzel a kijelentéssel a felesége lett. A jegygyűrű jelképezi a házastársi hűséget is, ezért ajánlható, hogy az esküvÅ‘ után is hordják a felek, hiszen ez jelzésértékű másoknak: “én már foglalt vagyok”.

Moderátor:

A legvisszafogottabb házigazda. Az ültetés befejeztével köszönti a jegyespárt, a vendégeket, elÅ‘zetes egyeztetés alapján felkéri azokat, akik köszöntÅ‘t szeretnének mondani. A sarkalatos idÅ‘pontokban a vendégek figyelmét az eseményekre irányítja, de soha nem helyezi magát elÅ‘térbe, nem mond rigmusokat, nem játszatja a vendégeket, csak mint “műsorvezetÅ‘” vezeti végig az estét. Visszafogott, elegáns megoldás az esküvÅ‘i moderátor alkalmazása, aki a pár válláról levéve a terhet hozza össze a társaságot a jelentÅ‘sebb pillanatokra.

Nászajándék:

A meghívott vendégek az esküvő előtt vagy a megérkezésükkor ajándékot adnak az ifjú párnak.

Násznagy:

A násznagy az a férfi aki a házasságkötés alkalmával mind a nő, mind a férfi részéről tanúként szerepel. Általában a keresztapát, nagybácsit vagy idősebb rokont kérnek fel erre a tisztre.

Nyoszolyólányok, koszorúslányok

A nyoszolyólányok, más néven koszorúslányok a menyasszony barátnői, kísérői. A hagyományok szerint csak helyi hajadonok lehettek. Feladatuk szerint, egyforma ruhában felvonultak a menyasszony előtt. Így egyenlő esélyekkel, lehetőségük volt arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek, és férjet találjanak maguknak.

Rizsszórás/virágszórás:

A rizs illetve a virágszórás a termékenység szimbóluma. Az ifjú párt a templomból kijövet rizzsel vagy virágszirommal szórja meg a násznép, ezzel kívánva nekik bőséges gyermekáldást.

Rózsák Szertartása

Különleges szertartás, vallástól függetlenül, személyre szabottan. Ezen a szertartáson a szavak személyes tulajdonná válnak, hiszen a saját lelkedből fakad, úgy ahogy azt Te szeretnéd kifejezni, és szerelmed tudtára adni. A szavak a saját érzéseitek, így nem érzed kötelezőnek kimondásukat. Olyan szavak, melyek elmondják, az igazságot a szerelemről; Olyan szavak, melyek nem állítanak korlátokat, hanem csakis szabadságot ígérnek. Olyan szavak, melyekhez bízvást tarthatja magát minden Igaz Szív.

Tolmács:

Amikor az ifjúpár egyik tagja nem beszéli az adott ország nyelvét, törvény írja elő, hogy tolmács formájában, gondoskodni kell arról, hogy ő is tökéletesen megértse a ceremónián elhangzó szövegeket.

Tortavágás:

A tortát a pár közösen vágja fel és az első szeletet egy tányérból fogyasztja el, kifejezve, hogy minden jót megosztanak egymással.

Trash The Dress fotózás (TTD)

Ez a tengerentúli őrület egyre több publicitást kap hazánkban is, bár még csak igazán merész párok merik vállalni ezt a fotózási módot. Lényege, hogy az esküvő után a megvásárolt ruhát nem teszik be a szekrénybe vagy fel a padlásra, hanem még egy utolsó fotózás keretében tönkreteszik azt. Így igazán kreatív fotók születnek, kinek-kinek a vérmérséklete szerint: létezik romantikus, tengerbe merülős, szökőkút alatt kézen fogva állós verziója ezeknek, a fotóknak, de egészen durva, saras, borongós, misztikus képek is készülhetnek.

Vőfély:

A vőfély népies ruhában jelenik meg az esküvőn, hagyományosan a lánykikéréssel kezd, azaz még a szertartások előtt a vőlegény kíséretében megérkezik a menyasszony házához, kikéri őt a szüleitől, illetve elbúcsúztatja a szülőket. A vőfély végigkonferálja az estét, rigmusokat mond az est különböző eseményeinél. Emellett, amikor a hangulat és a tánc kicsit alábbhagy, játékokat játszat a vendégekkel , garantálva ezzel, hogy a násznép végig rendkívül jól szórakozzon.

Vőlegény:

Házasulandó férfi neve az eljegyzés napjától a házasság megkötéséig.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .