Esküvő Népi motívumokkal!

Az idei esküvői idényben igen népszerűek a magyaros minták, a hazai színvilág, a hagyományőrző motívumok. Megtalálhatók a meghívókon, díszítésen, akár esküvői ruhákon, de még a menyasszonyi tortán is.

Mostanság leginkább a magyar népmesékből ismert madár-virág és a híres kalocsai minta a gyakori, amit még Nicole Kidman is viselt egy szimpla fehér ruhán.

Kalocsai

A kalocsai hímzés eleinte tiszta fehér hímzőfonalat jelentett, és ágyneműkön, párnán, terítőkön tűntek fel. Majd lassan előfordul a kék-vörös és fekete pamutfonal, melyet a saját ruhákra használták. A huszadik század harmadától már igen színesség vált a kalocsai díszítés, és ez mind a mai napig megmaradt. Egy kis különlegesség, hogy a színek nevei sajátos, helyi elnevezéseket kaptak, úgy mint: tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigysárga, fecskenyakvörös, vadgalambkék, gálickék, bársonykék. A legdíszesebb viselet a újasszonyoké volt, melyeken a virágornamentika jelent meg, amelyek a réteken és kertekben előforduló virágokat tartalmazták: ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó, a híres kalocsai piros paprika, különféle bogyók, nefelejcs, gyöngyvirág stb.

Kalocsai

Az idei divatvilágban számtalan helyen feltűnt már a kifutókon a kalocsai minta, sok színvariációban, a kosztümöktől a farmerig mindent végigvarrtak már ezzel a motívummal, és igen, még az esküvőpiacra is betört. A 2012-es januári esküvő-kiállítás egyik legnagyobb sztárja kétség kívül az a menyasszonyi ruha volt, amelyet mindenki megnézhetett az egyik kiállító standjánál . És ha a neves napon nem lenne elég csak a ruhán feltűnő jellegzetes dísz, már több cukrász is kézzel festett tortáit is megrendelhetjük ha az igényeink úgy kívánják.

Kalocsai torta

Szóval, aki tiszteletben tartja a hagyományokat, és esetlegesen még kötődése is van ehhez a motívumhoz, hát legyen bátor, és a menyegző fő témája lehet e csodás hímzés és színvilág.

képek forrása:    idesruzsa.blogspot.com
cre-art-blog.hu

2 thoughts on “EsküvÅ‘ Népi motívumokkal!”

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .