Esküvőszervezés 10 lépésben

Mivel kezdjük az esküvő szervezését? Gyerekkorotok mesebeli esküvője lebeg lelki szemeitek előtt, vagy egy a legutolsó trendet követő szertartás?

Bárhogy is döntenétek, engedjétek meg, hogy az alábbi útmutatóval segítsünk a szervezésben.

1. Tökéletes esküvő

Mielőtt bejelentenétek ország világ előtt az eljegyzés hírét, üljetek le a jegyeseddel és beszéljétek meg az esküvő időpontját, helyét, nagyságát, stílusát, ami tükrözi mindkettőtök egyéniségét.
2. Vendéglista

Milyen volna az esküvő vendégek nélkül? Számoljatok azzal, hogy a vendégek többsége a házastársával érkezik majd. Minél több a meghívott vendég, annál magasabbak lesznek a költségek. 🙁 Azt tanácsoljuk, készítsetek egy „A” listát azokkal a vendégekkel akiket meg „kell” hívni az esküvőre, és egy „B” listát, akiket szívesen elhívnátok a nagy napra. Küldjétek szét időben a meghívókat és amennyiben valaki az „A” listáról nem tud eljönni az esküvőre, rögtön tudtok meghívót küldeni a „B” listán szereplő vendégeknek. Így ők sem fogják rosszul érezni magukat, hogy csak az utolsó pillanatban kaptak meghívást.
3. Költségvetés

Tény, hogy minden pénzbe kerül. Készítsetek reális költségvetést már az előkészületeknél, így megóvjátok magatokat pár kellemetlen meglepetéstől az esküvő napján.

Vegyetek kézbe számológépet, és a család segítségével készítsetek költségvetést a rendelkezésre álló pénzeszközök alapján. Mielőtt nekilátnátok a számolásnak, lényeges, hogy eldöntsétek a fontossági sorrendet. Mi a fontosabb számotokra? A vendégek, vagy az esküvő helyszíne? Amint kész a sorrend, sokkal egyértelműbb lesz a pénz beosztása.
4. Napló az előkészületekről

Egy kép többet mond száz szónál. Ha van digitális fényképezőgépetek, legyen mindig veletek. Sosem tudhatjátok mi kelti fel a figyelmeteket az előkészületek során. Lehet, hogy ráakadtok egy nagykereskedésre például, ahol széles választékban találtok kiegészítőket vagy egyéb hasznos dolgot, amik jól jöhetnek majd az esküvőn. Ha nem holnap van az esküvő :-), akkor biztosan jobb szeretnéd otthon, közösen a pároddal, barátnőkkel megbeszélni, mielőtt döntenétek.

Vegyetek olyan jegyzetfüzetet, amibe eltehetitek a névjegykártyákat és esetleg további lapokat is tudtok bele fűzni. Osszátok fel fejezetekre mint például: Vendéglista, Menyasszonyi ruha, Vőlegény ruhája, Kozmetikus, Fodrász, Szertartás, Ünnepi vacsora, Meghívók, Ételek és italok, Virágok és díszítés, Zene, Fotó és Videó, Szállítás és parkolás, Program, Számlák stb.
5. Az esküvő dátuma

Milyennek képzelitek? Gomolygó hópelyhek közt sétálni az esküvői szertartásra, vagy meleg nyári estén táncolni a csillagok alatt? Döntsétek el, hogy az év melyik szakában szeretnétek megesküdni. Válasszatok két időpontot arra az esetre, ha az egyik már foglalt lenne. Nézzetek utána, hogy az adott időpontban nincs-e valamilyen esemény az adott városban, helységben ahol az esküvőt tervezitek, ami esetleg befolyásolhatná az esküvő lefolyását, vagy emelné a költségeket.
6. Stílus és helyszín

Hotelban vagy étteremben? Esetleg egy pincészetben, vagy egy botanikus kertben? Csak a fantáziátok szabhat határt, hol szeretnétek megtartani az esküvőt. Ne feledjétek, az a legjobb ami közel esik a lakhelyetekhez, és ahol megoldott a vendégek elszállásolása is.
7. Válasszatok esküvői segédeket 🙂

A legjobb barátnőd, már az oviba is együtt jártatok, nem is csoda, ha szeretnéd hogy ott legyen melletted a nagy napon. És a többiek? Kérdezzétek meg a legközelebbi barátokat, rokonokat, hogy segítenének-e az esküvő lebonyolításában. Ne féljetek, feladat jut bőven mindenkinek!
8. Ruhavásárlás

A ruhavásárlásra vigyetek magatokkal harisnyát, cipőt, melltartót, hajcsatokat. Esetleg néhány képet azokról a ruhákról amik felkeltették a figyelmeteket. Nagyban megkönnyíti a választást, ha tudjátok milyen stílusú ruhák tetszenek.
9. Helyszínfoglalás

Jó ha tudjátok, hogy a legjobb helyek, beszállítók egy évvel előre le vannak foglalva. Amint megegyeztetek az esküvő stílusában, siessetek minél előbb elintézni a foglalásokat a következő sorrendben: házasságkötő terem, a vendégség helyszíne, pap, ételek, italok, zene, fotós, videós, virágkötő, cukrászda, videó, meghívók és a szállítás. Nem egyszerű megtalalálni a megfelelő helyszínt. Amennyiben valamelyik helyszín 80% százalékban megfelel az elvárásaitoknak, foglaljátok le!!!
10. Készítsétek ajándéklistát

Az esküvő előtti vásárlási lázban gondoljatok arra is, hogy a vendégeitek szintén szeretnének benneteket meglepni valamivel. Ezért készítsetek nászajándék listát és küldjétek el nekik, milyen ajándékoknak örülnétek a legjobban. Így elkerülhetitek, hogy több egyforma dolgot kapjatok, másrészt megkönnyítitek a vendégeknek az ajándék kiválasztását.

forrás: hásasodunk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .